dinsdag, december 17, 2019 - 10:12

Luminus Solutions, Vanparijs Engineers en Center Parcs hebben de handen in elkaar geslagen om het vakantiepark De Vossemeren in Lommel nog duurzamer te maken. Hiervoor werd een warmtekrachtkoppeling (WKK) geïnstalleerd in De Vossemeren die het subtropisch zwembad op duurzame wijze verwarmt.

 

De duurzame ambities van Center Parcs

De vakantieparken van Center Parcs, zijn al ruim 50 jaar een standaard in de recreatiesector voor korte en lange vakanties dichtbij huis. Cottages midden in de natuur, een subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo, een overdekte Market Dome en een groot scala aan indoor en outdoor activiteiten, alle ingrediënten zijn er aanwezig voor een actieve maar zeker ook duurzame vakantie.

Erwin Dezeure, CSR Director van Center Parcs : “Center Parcs geeft om mens en natuur en wil een voortrekkersrol vervullen op het gebied van duurzaamheid. Center Parcs voorziet in allerlei ‘groene’ faciliteiten, zoals energiezuinige apparatuur, slimme thermostaten en waterbesparende douchekoppen. Maar ook in de overdekte Market Dome en het subtropisch zwembad de Aqua Mundo zet Center Parcs de laatste technologieën in om de milieu-impact tot een minimum te beperken. De installatie van nieuwe warmtekrachtkoppelingen past in deze filosofie.”

 

Efficiënte productie van lokale warmte en stroom

Vanparijs Engineers, dochterbedrijf van Luminus Solutions, installeerde een WKK-eenheid van 635 kWe in vakantiepark De Vossemeren. De installatie produceert elektriciteit voor het centrale complex, ofwel de Market Dome. De warmte van de motor en de rookgassen wordt gerecupereerd en gebruikt voor de verwarming van het subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo.

We zijn blij dat we Center Parcs De Vossemeren met de installatie van een WKK mogen helpen hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Met deze WKK-eenheid verlaagt Center Parcs hun CO2-uitstoot met maar liefst 490 ton. Dat komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van ongeveer 49 gezinnen. Bovendien werd er ook een warmtebuffer geïnstalleerd zodat de overtollige warmte niet verloren gaat”, aldus Tomas Geeraert, Sales Account Manager van Vanparijs Engineers.

 

Het project in De Vossemeren fungeert als een pilootproject voor België. Het is de ambitie van Center Parcs om ook de andere Belgische parken van de groep uit te rusten met een duurzame energieopwekking. Een tweede WKK wordt momenteel geplaatst bij Sunparks in De Haan en ook in de andere parken van de groep voert Vanparijs Engineers momenteel voorstudies uit.

De installaties worden 100% gefinancierd door Power2Green, de investeringspoot van Luminus, en zijn ontworpen en gebouwd door dochteronderneming Vanparijs Engineers, die ook zal instaan voor de goede werking en het onderhoud achteraf. Zo is Center Parcs voor de komende 10 jaar zeker van een energiezuinige elektriciteits- en warmteproductie zonder bijkomende kosten, risico’s of administratie.