donderdag, oktober 11, 2018 - 10:49

Het staat in alle kranten, om de klimaatdoelstellingen te halen, moet ons land dringend meer actie ondernemen op verschillende domeinen. Vanparijs Engineers is alvast goed bezig om hier zijn steentje aan bij te dragen.

Een mooi voorbeeld van hoe ook in residentiële gebouwen energie kan bespaard worden met WKK, is het project bij Marius Renard in Anderlecht.  Steven De Vroede en Sébastien Farinotti van Vanparijs Engineers en Ismaël Daoud, zaakvoerder van EasyCogen, vertelden aan Kanaal Z hoe hier een mooie energiebesparing gerealiseerd werd.

 

De woontoren Marius Renard in Anderlecht (430 appartementen en een commercieel centrum) is in het bezit van een vereniging van mede-eigenaars die ook de nodige investeringen doen.

Op het vlak van energiebesparende maatregelen, levert de vereniging al jaren de nodige inspanningen. Zo werd de stookplaats enkele jaren geleden omgeschakeld van industriële ketels op stookolie naar gasgestookte ketels.

Recent werd ook het dak gerenoveerd en werd de stookplaats uitgebreid met een warmtekrachtkoppeling van 199 kWe (321 kWth). Een innovatieve oplossing met twee extra warmtepompen zorgt ervoor dat alle energiestromen optimaal benut worden en de WKK een totaal rendement van meer dan 100% benaderd. De opgewekte warmte wordt gebruikt om het ganse gebouw te verwarmen, terwijl de elektriciteit de gemene delen (verlichting, garage, liften...) van stroom voorziet.

 

Het project werd gefinancierd door investeringsmaatschappij easyCOGEN. Zo kunnen de eigenaars profiteren van de besparing op hun energiefactuur en ontvangt easyCOGEN de groenestroomcertificaten en kan ze de overtollige elektriciteit verkopen.

 

Het project levert voor de eigenaars een jaarlijkse energiebesparing van 39.000€ op. En met de inkomsten uit de groenestroomcertificaten kan de renovatie van het dak volledig terugbetaald worden. Een mooi voorbeeld van win-win voor alle partijen!

 

“WKK in collectieve woningbouw speelt een belangrijke rol in het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen”, vertelt Adeline Moernhout van Brugel. Daarom heeft het Brussels Gewest het ondersteuningsmechanisme voor aardgas-WKK’s in appartementsgebouwen voordeliger gemaakt. Het aantal groenestroomcertificaten wordt vermeerderd met een vermenigvuldigingscoëfficiënt (meer info).

Bekijk hier de Kanaal Z reportage