woensdag, maart 6, 2019 - 10:58

Op de Delta-site in Brussel opende begin dit jaar het gloednieuwe ziekenhuis van het Interregionaal Ziekenhuiscentrum Edith Cavell (CHIREC).  Meer dan 100.000 vierkante meter groot en gebouwd met veel aandacht voor energie en duurzaamheid. Naast geothermie en zonne-energie, zal ook een performante warmtekrachtkoppeling het ziekenhuis helpen om zoveel mogelijk energie zelf te produceren en de impact op het klimaat tot een minimum te beperken.

 

De WKK met een elektrisch vermogen van 600 kWe werd ondergebracht in een losstaand powerhouse en is goed voor 20 tot 30 percent van de elektriciteitsvraag van het ziekenhuis. Vanparijs Engineers ontwierp en bouwde de volledige installatie, inclusief alle randapparatuur zoals akoestische omkasting, leidingen, uitlaatsysteem, koelcircuits, gasdetectie en olieopslag.

 

Naast de recuperatie van de hoge en lage temperatuurwarmte, kan ook de  warmte van de rookgassen gerecupereerd worden dankzij een rookgascondensor op de uitlaat. De opgewekte warmte wordt integraal gebruikt voor de centrale verwarming van het ziekenhuis. In warmere periodes wordt de overtollige warmte opgeslagen in een buffervat voor later gebruik.

 

De volledige installatie wordt van op afstand opgevolgd en onderhouden door het service team van Vanparijs Engineers. Dankzij een 24u/24 dienstverlening en een performantiecontract met garantie op beschikbaarheid en rendementen krijgt het ziekenhuis op deze manier de nodige garanties op de goede werking van haar installatie.

 

De energie-installaties van het ziekenhuis zijn bovendien ook gekoppeld aan de naastgelegen projectsite. De warmte die CHIREC zelf niet nodig heeft, wordt geleverd van het powerhouse aan de gebouwen van Delta Ouest. Dit slimme stadsverwarmingsnet verduurzaamt de energieopwekking en zorgt voor een economische win-win voor ziekenhuis en buurt.