maandag, oktober 28, 2019 - 13:53

 

Sinds september staat Vanparijs Engineers in voor het onderhoud van de twee WKK-installaties van 1500 kWe op de site van Gazonor in Anderlues. Dit onderhoudscontract maakt deel uit van een nieuwe samenwerking tussen Luminus en Gazonor om de energie-efficiëntie en de beschikbaarheid van de installatie te optimaliseren. Daarnaast koopt Luminus ook de groene stroom van deze installaties terug van Gazonor. Een partnership gebaseerd op innovatie en energieperformantie.

 

Gazonor Benelux produceert elektriciteit op basis van mijngas uit de voormalige mijnbekkens. Gedreven door dezelfde dynamiek en innovatiegeest besloten Gazonor en Luminus samen te werken om mogelijke synergiën te identificeren. Verschillende ideeën zagen het daglicht en worden momenteel verder uitgewerkt. Twee ervan zijn al geconcretiseerd.

 

Groene en lokale stroom

In april 2019 heeft Gazonor Benelux, een filiaal van de groep La Française de l'Énergie, in Anderlues de eerste site voor de productie van groene elektriciteit uit mijngas in België ingehuldigd. Naast de valorisatie van een lokale energiebron vermindert de ontginning van mijngas de koolstofvoetafdruk van de steenkoolbekkens en voorkomt men dat methaan, een broeikasgas met een impact die 25 keer groter is dan CO2, naar de oppervlakte stijgt. De omzetting van mijngas in groene stroom en warmte wordt mogelijk gemaakt door twee warmtekrachtkoppelingsinstallaties met elk een vermogen van 1,5 MW.

Luminus heeft een contract afgesloten met Gazonor Benelux voor de terugkoop van de elektriciteit die afkomstig is van deze twee WKK-installaties met een totaal vermogen van 3 MW.  “Genoeg om de elektriciteitsbehoeften van een stad met 14.000 inwoners te dekken en de Waalse burgers te voorzien van lokaal geproduceerde energie”, aldus Julien Moulin, Voorzitter van Gazonor Benelux, tijdens de inhuldiging van de site. “We zijn erg trots om u vandaag het resultaat van ons partnership met Luminus voor te stellen en hopen dat de Waalse regering het mechanisme van groenestroomcertificaten snel zal invoeren om de ontwikkeling van deze recuperatie-energie te ondersteunen.”

 

Gegarandeerde en permanente beschikbaarheid van elektriciteit

Vanparijs Engineers, een filiaal van Luminus, staat in voor het onderhoud van beide WKK’s. “Beide motoren zijn volledig geautomatiseerd en produceren constant elektriciteit. De beschikbaarheid van de installaties speelt dus een essentiële rol en we kunnen op dit gebied echt een toegevoegde waarde bieden”, verduidelijkt Sébastien Farinotti, Strategy and Business Development Director.