vrijdag, juli 14, 2017 - 09:16

Bij indienststelling van een nieuwe WKK-installatie legt de netbeheerder een aantal technische voorwaarden op waaraan de installatie moet voldoen. Een van deze voorwaarden is het opleggen van een werkingspunt (cos ϕ) ivm het reactief gedrag van de installatie. Het niet voldoen aan deze voorwaarden betekent dat de installatie technisch niet conform is met de Synergrid voorschriften, waardoor het een probleem kan zijn om de nodige certificaten te verkrijgen.

 

Maar wat betekent dit nu juist?

De aanpassing die de netbeheerder vraagt om het net te stabiliseren, is enkel nodig wanneer er injectie is op het net. Wanneer alle opgewekte energie van de WKK op de site zelf verbruikt wordt, kan het werkingspunt vrij gekozen worden, weliswaar rekening houdend met de limiet om reactieve boetes te vermijden.  Deze limiet wordt vermeld in het aansluitingscontract met de netbeheerder.

Concreet wil dit dus zeggen dat het cos ϕ werkingspunt van de WKK enkel aangepast dient te worden, conform de vereisten van de netbeheerder, bij injectie op het net én bij een te hoge spanning (> 105%) van het net.

 

Wat met uw WKK-installatie?

Hebt u onlangs een WKK geplaatst waardoor uw cos ϕ op het netkoppelpunt verlaagde met als gevolg penaliteiten van de netbeheerder? Of heeft de netbeheerder u, los van een te lage cos ϕi, opgelegd om de netspanning binnen bepaalde toleranties te houden door middel van reactieve vermogenuitwisseling met het net?

Vanparijs Engineers heeft hiervoor reeds voor verschillende klanten een technische oplossing uitgewerkt en kan zorgen voor de nodige coördinatie met de netbeheerder. Het is immers niet altijd nodig om condensatorbatterijen te plaatsen om een boete te vermijden. Uw WKK kan zelf ook de cos ϕverbeteren. Vanparijs Engineers helpt u om het juiste financiële evenwicht te vinden. Aarzel niet ons te contacteren voor verder advies.